Μεγάλες αυξήσεις σε αστικές και τουριστικές περιοχές
«Δωράκι» στους μεγαλοϊδιοκτήτες ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, την οποία μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει σταδιακά από το επόμενο έτος. Η εν λόγω κατάργηση θα «χρηματοδοτηθεί» από τα έσοδα που θα εισπράξουν τα ταμεία του κράτους από την ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ, καθώς και τη δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων. Με την κατάργηση του φόρου θα καταστεί πιο ελαστική η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας για τους κατέχοντες και ειδικά για τους περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που καταβάλλουν ετησίως τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Αυγή, η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων περιοχών που έως τώρα παραμένουν εκτός φορολόγησης μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει τη μείωση και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15%, για ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, έως 1,10%, για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο. O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.
Όπως είναι ευνόητο, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, ήτοι όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ και πλέον. Περισσότερο ωφελημένοι όμως θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.
Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰, ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.
Σημειώνεται ότι την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν προτείνει και η επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ΙΟΒΕ
Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα τεθούν σε ισχύ το 2022, έχοντας πολλαπλασιάσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις τουριστικές περιοχές, και τούτο καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές φέρνει σε χιλιάδες περιοχές αυξήσεις, συμπαρασύροντας τους περισσότερους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένονται αυξήσεις σε περίπου 6.000 περιοχές και μειώσεις ή «πάγωμα» των τιμών σε 3.000 με 4.000. Μέσα δε στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό των φόρων μεταβιβάσεων, του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που αφορούν τα ακίνητα.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει την άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.
Η ΑΑΔΕ καλείται να διαπιστώσει εάν οι νέες εντάξεις περιοχών δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε άλλες, που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2022. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν 450.000 φορολογούμενοι και που η επιτροπή Πισσαρίδη έχει συστήσει την κατάργησή του.
Στο μεταξύ, την εμπροσθοβαρή πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022 αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η εκκαθάριση και η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου του 2022 αντί του Σεπτεμβρίου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2021, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022, ώστε ο νέος «λογαριασμός» να έχει αναρτηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου στο Taxis. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου ακινήτων θα απλώνονται σε μεγαλύτερο διάστημα.
Μεγάλες αυξήσεις σε αστικές και τουριστικές περιοχές
Το πρωί της Δευτέρας παρουσιάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες, η προσθήκη νέων ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού και η αύξηση της κάλυψης σε επίπεδο πληθυσμού και περιοχών εντός σχεδίου, από τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι παρότι σε περιοχές μπορεί να καταγράφεται αύξηση άνω του 200%, όπως π.χ. η Μύκονος, για περιοχές που ήταν εκτός του συστήματος μέχρι πρότινος, η αναδιαμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με παράλληλη προσαρμογή συντελεστών ώστε τελικά το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ να μην αυξηθεί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα προκύψουν επιβαρύνσεις για κατοικίες που σήμερα «υποφορολογούνται» όπως είπε, χωρίς να δώσει μία σαφέστερη ερμηνεία του τι θεωρεί υποφορολόγηση.
Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Μυκόνου ως τουριστικής περιοχής με πολύ μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον όπου θα σημειωθούν υξήσεις ακόμη και άνω του 200%, καθώς πριν υπολογίζονταν με τιμή τα 1.200 ευρώ. Ωστόσο, παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις και σε αστικές περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια της Αθήνας.
Οι ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αυξάνονται πλέον σε 13.808 με την προσθήκη 3.643 νέων, κάτι που αυξάνει αντίστοιχα την πληθυσμιακή κάλυψη στο 98% και αγγίζει την πλήρη κάλυψη για τα εντός σχεδίου ακίνητα, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Πλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο κατά τον ίδιο σχεδιάζουν τον νέο ΕΝΦΙΑ, με στόχο να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας να αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις 6 υφιστάμενες δόσεις.
Τεράστια επιβάρυνση στις αστικές περιοχές
Οι αριθμοί που ακολούθησαν την παρουσίαση που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές αξίες, την προσθήκη νέων ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού και την αύξηση της κάλυψης σε επίπεδο πληθυσμού και περιοχών εντός σχεδίου, διέλυσαν κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης που έγινε από τον υπουργό Χρήστο Σταΐκούρα.
Στο non paper που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο -και «καλά κρυμμένες» μέσα στο κείμενο- είναι αυξήσεις που θα κάνουν τον μέσο κάτοικο (ιδιοκτήτη λόγω ΕΝΦΙΑ αλλά και ενοικιαστή λόγω τεκμηρίων) να ανατριχιάσει:
- 95% αύξηση στο κέντρο της Αθήνας από 1.850 σε 3.600 ευρώ
- 67% αύξηση στο Παλαιό Φάληρο από 1.650 σε 2.750 ευρώ
- 60% αύξηση στη Βουλιαγμένη από 2.400 ευρώ σε 3.850 ευρώ
- 54% αύξηση στο Μαρούσι από 1.300 ευρώ σε 2.000 ευρώ
- 55% αύξηση στη Γλυφάδα από 1.650 ευρώ σε 2.550 ευρώ
- 52% αύξηση στο Χαλάνδρι από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ
- 29% αύξηση στο Ελληνικό από 1.700 ευρώ σε 2.200 ευρώ
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την προβαλλόμενη «διόρθωση» αδικιών και «υποφορολόγησης» σε περιοχές τουριστικού και παραθεριστικού ενδιαφέροντος, όπου γίνεται «σφαγή»:
- 250% αύξηση στην Ιθάκη από 600 ευρώ σε 2.100 ευρώ
- 229% αύξηση σε τρεις ζώνες της Μυκόνου από 1.200 ευρώ σε 3.800 και 3.950 ευρώ
- 200% αύξηση στη Ρόδο από 700 ευρώ σε 2.100 ευρώ
- 108% αύξηση στην Κω από 650 ευρώ σε 1.350 ευρώ
- 105% αύξηση στην Σαντορίνη από 1.100 ευρώ σε 2.250 ευρώ
- 94% αύξηση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής από 800 ευρώ σε 1.550 ευρώ
- 93% αύξηση στο Λαγονήσι από 750 ευρώ σε 1.450 ευρώ
- 79% αύξηση στην Κεφαλλονιά από 700 ευρώ σε 1.250 ευρώ
- 75% αύξηση στην Χερσόνησο Ηρακλείου από 600 σε 1.050 ευρώ
- 69% αύξηση στο Ναύπλιο από 1.300 ευρώ σε 2.200 ευρώ
- 62% αύξηση στην Ανάβυσσο από 1.050 ευρώ σε 1.700 ευρώ
- 52% στην Κέρκυρα από 1.050 ευρώ σε 1.600 ευρώ
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι παρότι σε περιοχές μπορεί να καταγράφεται αύξηση άνω του 200%, όπως π.χ. η Μύκονος, για περιοχές που ήταν εκτός του συστήματος μέχρι πρότινος, η αναδιαμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με παράλληλη προσαρμογή συντελεστών ώστε τελικά το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ να μην αυξηθεί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα προκύψουν επιβαρύνσεις για κατοικίες που σήμερα «υποφορολογούνται» όπως είπε, χωρίς να δώσει μία σαφέστερη ερμηνεία του τι θεωρεί υποφορολόγηση.
Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Μυκόνου ως τουριστικής περιοχής με πολύ μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον όπου θα σημειωθούν υξήσεις ακόμη και άνω του 200%, καθώς πριν υπολογίζονταν με τιμή τα 1.200 ευρώ. Ωστόσο, παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις και σε αστικές περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια της Αθήνας.
Οι ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αυξάνονται πλέον σε 13.808 με την προσθήκη 3.643 νέων, κάτι που αυξάνει αντίστοιχα την πληθυσμιακή κάλυψη στο 98% και αγγίζει την πλήρη κάλυψη για τα εντός σχεδίου ακίνητα, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Πλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο κατά τον ίδιο σχεδιάζουν τον νέο ΕΝΦΙΑ, με στόχο να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας να αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις 6 υφιστάμενες δόσεις.